Een lagere huurprijs: Te mooi om waar te zijn? Nee hoor!

Een groot deel van de huurders op de particuliere huurmarkt betaalt te veel huur. Vaak zelfs honderden euro’s per maand. Toch is het voor veel van hen bijna niet te geloven dat een huurverlaging echt mogelijk is. “Dat klinkt te mooi om waar te zijn”, horen we vaak.  Deze huurders gaan er dan onterecht vanuit dat ze een woning huren in de vrije sector waarop huurprijsbescherming niet van toepassing is. Vandaag vertel ik je meer of hoe de weg naar huurverlaging er precies uitziet. Ik vertel over de rol die de Huurcommissie hierin speelt, wat Bumarang precies doet en hoe lang een huurverlaging duurt.

Contractvrijheid vs huurprijsbescherming

Voordat je een woning huurt spreek je een prijs af met je verhuurder. Die prijs mag vrij worden bepaald. In theorie is deze prijs de uitkomst van onderhandelingen tussen jou en de verhuurder. In de praktijk is van onderhandeling geen sprake Door schaarste op de woningmarkt zijn huurders gedwongen akkoord te gaan met onredelijk hoge prijzen. Om woekerprijzen tegen te gaan is er huurprijsbescherming in de vorm van een puntensysteem.

Punten bepalen de huurprijs

In het puntensysteem krijgt de woning punten op basis van de kwaliteit. Meer kwaliteit leidt tot meer punten en een hogere prijs. Het aantal punten dat de woning krijgt staat gelijk aan de hoogste nog redelijke huurprijs voor jouw woning. Als de huur op basis van punten lager is dan de huurprijs die met de verhuurder is afgesproken dan kan de huur worden verlaagd.

Berekening huurprijs en controle huurcontract

Een lagere huur begint met het maken van een eigen berekening van de maximale huurprijs. Het huurcontract bepaalt welke regels moeten worden toegepast. Is de huur te hoog? Dan gaan we naar de Huurcommissie. Dit is een overheidsorganisatie die toezicht houdt op huurprijzen en hierover uitspraak kan doen.

Huurcommissie onderzoekt de huurprijs

De procedure bij de Huurcommissie begint met het indienen van een verzoekschrift waarin we de Huurcommissie vragen de huurprijs te onderzoeken. Zodra de Huurcommissie het verzoek heeft verwerkt bezoekt een medewerker van de Huurcommissie de woning. Tijdens dit bezoek wordt de woning opgemeten en een lijst gemaakt van de voorzieningen. Vervolgens stelt de Huurcommissie een onderzoeksrapport op met een berekening van de huurprijs. Hierna volgt een hoorzitting bij de Huurcommissie waarop het rapport wordt besproken. Bumarang is namens de huurder aanwezig om haar mening over het rapport te geven. Ook de verhuurder kan dan op het rapport reageren.

Huurprijs bindend verlaagd

Na de zitting schrijft de Huurcommissie de uitspraak en stuurt deze naar de huurder en de verhuurder. De uitspraak van de Huurcommissie geldt als overeenkomst tussen jou en de verhuurder en is dus bindend. Vanaf de maand na de uitspraak kan de lagere huurprijs worden betaald. Vaak wordt de huurprijs verlaagd vanaf het begin van het huurcontract. Bumarang zorgt ervoor dat de te veel betaalde huur wordt terugbetaald.

Lagere huurprijs via de kantonrechter

Soms maakt de Huurcommissie een fout in de uitspraak. De huurprijs wordt dan te hoog vastgesteld. In dat geval vraagt Bumarang de kantonrechter om de huurprijs op het juiste bedrag vast te stellen. Bumarang draagt de kosten van deze procedure en zorgt ervoor dat alles op de juiste manier verloopt.

Conclusie: Is een lagere huur te mooi om waar te zijn? In 98% van de gevallen niet.

Bumarang verlaagt al meer dan 10 jaar huurprijzen. Dit resulteert in 98% van de gevallen in een lagere huurprijs. Door vooraf goed naar het huurcontract te kijken en zelf een gedetailleerde berekening te maken zorgen we ervoor dat we niet onnodig procedures starten. Wil jij weten of jouw huur kan worden verlaagd? Ontdek het binnen 2 minuten door de Huurcheck in te vullen.

Verwante berichten