Hoe zeg ik mijn huurcontract op?

Je hebt een nieuwe woning gevonden of je gaat samenwonen met je partner.

Dit betekent dat je het oude huurcontract moet opzeggen. Maar hoe moet dat eigenlijk en zijn daar ook regels voor?

De huuropzegging

In de wet staat dat je een huurcontract moet opzeggen per aangetekende brief. Opzeggingen per e-mail worden in de rechtspraak geaccepteerd. Toch is ons advies om de huuropzegging in ieder geval per aangetekende en gewone post te versturen. Hiermee voorkom je onduidelijkheid. Als je daarnaast ook een e-mail of een WhatsApp stuurt is dat geen probleem.

Verder is van belang welke opzegtermijn je aan moet houden. Het komt voor dat er in het huurcontract een opzegtermijn staat. Die termijn is vaak onjuist. Verhuurders hanteren soms opzegtermijnen van twee maanden of langer, terwijl de wet heel duidelijk bepaalt welke termijn geldt. De regel is dat de opzegtermijn gelijk is aan één volle betaaltermijn, maar ten minste één maand en ten hoogste drie maanden. Je kunt dit vinden in art. 7:271 lid 5 sub a BW. Een paar voorbeelden:

  • Betaal je de huur per maand? De opzegtermijn is één maand.
  • Betaal je de huur per week? De opzegtermijn is één maand.
  • Betaal je de huur per twee maanden? De opzegtermijn is twee maanden.
  • Betaal je de huur per zes maanden? De opzegtermijn is drie maanden.
  • Betaal je de huur per zes weken? De opzegtermijn is zes weken.

Staat er in jouw huurcontract een andere opzegtermijn? Dan geldt de wettelijke opzegtermijn. Dit komt omdat de wettelijke opzegtermijn dwingend recht is. Hier mag de verhuurder niet van afwijken. Als hij dat toch doet, dan is die afwijking niet geldig. Je kunt gewoon de wettelijke opzegtermijn aanhouden.

De borgsom terugkrijgen

Na het opzeggen van het huurcontract wil je natuurlijk zo snel mogelijk je borgsom terug. Voor het terugbetalen van de borgsom zijn geen vaste regels. Vaak staat er in het huurcontract een termijn waarbinnen de verhuurder de borgsom zal terugbetalen. Het is verstandig om in je huuropzegging ook aan te geven dat je borgsom graag binnen een bepaalde periode terug wilt krijgen. Houd er rekening mee dat je verhuurder mogelijk kosten heeft gemaakt die hij op de borgsom in mag houden. Je kunt hier meer over lezen in ons blog over bijkomende kosten.

Voor het opzeggen van je huurcontract kun je gebruik maken van onze opzeggingsbrief. Je kunt de brief hier vinden.

Servicekosten terugkrijgen

Veel huurders hebben nog recht op teruggave van te veel betaalde servicekosten maar doen hier vaak niets mee. Ben jij verhuisd en benieuwd wat Bumarang voor jou kan doen? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We zijn je graag van dienst.

Verwante berichten