De huur op de juiste manier opzeggen is erg belangrijk. Het niet goed opzeggen van het huurcontract kan ervoor zorgen dat je de woonruimte onnodig lang huurt. Dit leidt tot extra kosten of zorgt ervoor dat de verhuurder de borg niet of slechts gedeeltelijk terugbetaalt.
Volgens de wet zijn er twee manieren om op te zeggen. Je kunt opzeggen via een aangetekende brief of via een deurwaardersexploot. Een deurwaardersexploot is erg duur en wordt daarom vrijwel nooit gebruikt.
Wij raden aan om je opzegging aangetekend te versturen. Op die manier kun je aantonen dat je de brief op tijd hebt verstuurd en dat de verhuurder de opzegging op tijd heeft ontvangen. De kosten hiervan zijn ongeveer € 8,50. Post je de brief vóór de buslichting dan wordt hij meestal de volgende werkdag bezorgd.
In veel gevallen zeggen huurders het huurcontract op per e-mail. Als de verhuurder hiermee instemt dan is dit geen probleem.
Als de verhuurder deze opzegging niet accepteert of als je geen bevestiging van de verhuurder ontvangt dan dien je de opzegging alsnog per aangetekende post te versturen. Je bent er op die manier zeker van dat de verhuurder de opzegging heeft ontvangen en dat het contract eindigt op de gewenste datum.
Download de opzeggingsbrief op onze website. Hierna kun je hem invullen en uitprinten. Zorg ervoor dat je ten minste 1 volle kalendermaand voor het einde van het huurcontract opzegt. Wil je per 1 maart 2018 opzeggen dan moet de brief voor 1 februari 2018 bij de verhuurder zijn.
Stuur de opzeggingsbrief op tijd naar de verhuurder. Om aan te kunnen tonen dat je de brief hebt verstuurd doe je dit aangetekend.
Bij het versturen van de brief kun je controleren of de verhuurder de brief heeft aangenomen. Als de verhuurder de brief heeft aangenomen dan mag je er vanuit gaan dat de opzegging is geslaagd.