Huurverhoging 2023: Alles wat je moet weten over de jaarlijkse huurverhoging

Heeft jouw verhuurder de huur weer verhoogd en wil je weten of dit is toegestaan? Zoek niet verder! In dit artikel bespreken we de recente wetswijzigingen voor zowel de vrije als sociale sector en wat dit betekent voor jou als huurder. Lees verder om erachter te komen hoe jij kunt controleren of de huurverhoging is toegestaan. Daarnaast ontdek je hoe Bumarang je kan helpen bezwaar te maken tegen jouw huurverhoging.

Huurverhoging vrijesectorwoning 2023 maximaal 4,1%

Laten we beginnen met de vrije sector. Vanaf 1 januari 2023 is de jaarlijkse huurverhoging voor vrijesectorwoningen maximaal 4,1%. Dit komt door een wetswijziging die de Eerste Kamer op 20 december 2022 heeft aangenomen. Deze wetswijziging koppelt de toegestane huurverhoging in de vrije sector aan de loonontwikkeling. Tussen december 2021 en december 2022 was de loonontwikkeling 3,1%. Daarom is de toegestane jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector in het kalenderjaar 2023 maximaal (3,1% + 1 =) 4,1%. Wordt jouw huur met een hoger percentage verhoogd, dan kun je hiertegen bezwaar maken.

Huurverhoging sociale sector 2023 maximaal 3,1%

Nu de sociale sector. Vanaf 1 juli 2023 mag je verhuurder de huur verhogen met:

  • Maximaal 3,1% als de (kale) huur €300 of meer per maand is. Dit is dus gelijk aan de verhoging in de vrije sector, alleen zonder de opslag van 1%.
  • Maximaal €25 als de (kale) huur lager is dan €300 per maand. Dit is meer dan 3,1%. Zo kunnen verhuurders heel lage huren sneller verhogen.

Deze huurverhoging hangt niet af van je inkomen en geldt voor zelfstandige woningen zoals appartementen en eengezinswoningen. Het is aan te raden om nog eens goed naar het verhogingsvoorstel te kijken wat je van de verhuurder hebt ontvangen en de bedragen na te rekenen. Klopt het niet of wordt de huur meer dan 3,1% hoger? Maak dan bezwaar, want dit kan je een hoop geld schelen.

Huurverhoging en de maximale huurprijs

Het is belangrijk om te weten dat de huurverhoging niet mag leiden tot een huurprijs die hoger is dan de maximale huurprijs volgens het puntensysteem van de overheid. Als de huur na verhoging toch hoger uitvalt, is de verhoging niet geldig en is het belangrijk om hiertegen bezwaar te maken. Je hoeft de verhoging dan niet te betalen. Je kunt eenvoudig controleren of je bezwaar moet maken. Vul hiervoor de Huurcalculator in op onze website, en binnen twee minuten heb je duidelijkheid over de eerlijke huur voor jouw woning.

Controleer de huurverhoging met de Huurcalculator

Tot slot nog één keer de getallen op een rijtje:

  • Voor woningen in de vrije sector geldt een maximale huurverhoging van 4,1%.
  • Voor woningen in de sociale sector geldt een maximum van 3,1% als de huurprijs €300 of hoger is of van €25 als de huurprijs lager dan €300 is.


Controleer altijd je huurprijs met onze handige huurcheck. Klopt de verhoging niet, dan kan Bumarang je helpen bezwaar te maken. Je hoeft de huurverhoging dan niet of slechts gedeeltelijk te betalen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Verwante berichten