Huurverhogingen vrije sector ongeldig door oneerlijke huurcontracten

Huur jij een woning in de vrije sector en vind jij het oneerlijk dat jouw huurprijs ieder jaar hoger wordt? Dan heeft Bumarang fantastisch nieuws!

Streep door huurverhoging

De rechtbank Amsterdam zette onlangs een streep door huurverhogingen in de vrije sector. Het gevolg: geen huurverhoging en recht op teruggave van de te veel betaalde huur. De uitspraak heeft grote gevolgen voor huurders in de vrije sector. 

Oneerlijke afspraken in het huurcontract

In het huurcontract stond dat de verhuurder de huur ieder jaar kon verhogen met een correctie voor inflatie en daarbovenop een extra verhoging van maximaal 5%. Volgens Europese regels die consumenten beschermen tegen oneerlijke afspraken was dit niet toegestaan. Dit maakt dat de huurverhoging ongeldig is en de huur niet mocht worden verhoogd.

Wat betekent dit voor jou?

Als je in de vrije sector huurt dan is de kans groot dat jouw huur niet mocht worden verhoogd. Dit komt, omdat de oneerlijke afspraak over huurverhoging een standaardbepaling is die in meer dan 90% van alle huurcontract is opgenomen. Huurverhoging is dan niet toegestaan. Is jouw huur toch verhoogd? Dan kan dit worden teruggedraaid en heb je recht op teruggave van de huur die je te veel hebt betaald.

Een voorbeeld:

Stel, je begon in 2019 met een huurprijs van € 1.000 per maand. Door de huur ieder jaar te verhogen is dit inmiddels € 1.200. Een verschil van € 200 per maand. Omdat de afspraak in het huurcontract oneerlijk is mocht de huur niet worden verhoogd zodat alle huurverhogingen kunnen worden teruggedraaid. De huurprijs gaat terug naar de oorspronkelijke prijs van € 1.000 en alle huur die je te veel hebt betaald moet de verhuurder terugbetalen.  

Actie nodig!

Ondanks de uitspraken zullen verhuurders niet uit zichzelf de huurverhogingen terugdraaien en de te veel betaalde huur terugbetalen. Hiervoor is actie nodig. Al meer dan 10 jaar zet Bumarang zich met succes in voor de rechten van huurders. Bumarang is expert op het gebied van het huurrecht en heeft de kennis in huis om ervoor te zorgen dat jij krijgt waar je recht op hebt.

Meld je aan

Dus waar wacht je nog op? Neem contact op en laat Bumarang je helpen om de huurverhoging terug te draaien en de te veel betaalde huur terug te krijgen. Het beste, Bumarang werkt op basis van no-cure, no-pay. Dus alleen als het ons lukt om de huurverhoging terug te draaien ontvangen wij een percentage van het bedrag dat jij te veel hebt betaald.

Voor wie geldt dit in ieder geval?

Huur jij een woning via één van de volgende partijen? Dan heb ik extra goed nieuws. Deze partijen hebben de oneerlijke afspraken over huurverhoging standaard in het contract opgenomen zodat huurverhoging niet is toegestaan.

  • MVGM
  • Van ’t Hof Rijnland
  • Schep Vastgoedmanagers
  • Vesteda
  • VB&T
  • Lieven de Key

Staat jouw verhuurder er niet tussen? Doe de Quick Scan Huurverhoging en ontdek of jij in aanmerking komt. Je kunt je uiteraard ook direct registreren zodat wij dit voor je uit kunnen zoeken.

Verwante berichten