Kopen toen en nu: een wereld van verschil

Een huis kopen is voor een groeiende groep huurders blijvend onmogelijk. Bumarang merkt dat de kloof tussen huurders en huizenbezitters steeds groter wordt. Deze groeiende ongelijkheid wordt pijnlijk duidelijk wanneer we de huidige woonomstandigheden vergelijken met hoe het vroeger was.

Hoe was het vroeger?

Na de middelbare school ging je studeren. Een paar jaar je best doen bezorgde je een diploma. Je kon aan het werk en misschien kocht je zelfs je eerste auto. 

Van je ouders naar een studentenkamer en vervolgens iets voor jezelf. Je huurde een appartementje. Het was niet groot of luxe, maar het was prima.

Al na twee jaar werken kreeg je een vast contract. Je verdiende genoeg, deed wat je wilde en kon zelfs sparen. Je keek met vertrouwen naar de toekomst.

Net als al je vrienden besloot je een huis te kopen. Al snel vond je een geschikte woning. Je bod, onder de vraagprijs, werd geaccepteerd. Nu de bank nog. Ook dat bleek geen probleem. Een keurig salaris, vast contract en wat spaargeld maakte jou officieel huiseigenaar.

En hoe is het nu?

Het leven na de middelbare school staat vol van keuzes en onzekerheden. Het aanbod aan opleidingen en studies is groot. Kan ik wel op kamers? Alleen dat is financieel een grote uitdaging.   

Met studiefinanciering en een bijbaan red je het niet. Je bent gedwongen geld te lenen, eerst 300 euro per maand, maar al snel 900 euro. Na twee verkeerde studiekeuzes, behaal je trots je diploma. Maar er is ook schaamte, want je schuld is inmiddels opgelopen tot meer dan 50.000 euro.     

Solliciteren blijkt lastig. Via een uitzendbureau beland je in een callcenter. Omdat je uitgekeken bent op je studentenkamer zoek je naar een eigen plek. Bij een woningcorporatie wordt het hem niet, dus dan maar particulier.

De helft van je inkomen

Het aanbod begint bij 900 euro, kale huur. De helft van je inkomen, maar wel 30m² en alles voor jezelf. Het blijkt toch duurder dan verwacht. Alle vaste lasten samen ben je 1.300 euro kwijt en na de huurverhoging van volgende maand zelfs 1.350 euro. Huurtoeslag? Dat krijg je niet.

Het appartement van de buren werd laatst verkocht. De nieuwe eigenaar had het gekocht om te verhuren. Uit nieuwsgierigheid had je gekeken naar de prijs: € 300.000.

Voor de lol berekende je hoeveel jij zou kunnen lenen. De uitkomst: € 180.000, maar dat is zonder studieschuld. Met schuld: € 60.000. Een huis kopen zit er dus niet in. Je vindt troost in de gedachte dat dit ook voor al je vrienden geldt.

Bumarang helpt jou te krijgen waar je recht op hebt!

Bij Bumarang zijn we er ons van bewust dat er geen eenvoudige oplossing is voor de woonproblematiek. Toch zijn we ervan overtuigd dat we op individueel niveau voor grote verbeteringen kunnen zorgen. Huurders hebben rechten en moeten hier gebruik van maken. Bumarang helpt hierbij en zorgt voor lagere huurprijzen. Misschien zorgt dit ervoor dat huurders geld overhouden, kunnen sparen of hun studieschuld af kunnen lossen.

Verwante berichten