Lekkage schimmel en andere gebreken

Bij een huurwoning zit het onderhoud bij de huurprijs inbegrepen. Althans, dat is de theorie. In de praktijk zien we regelmatig dat verhuurders onvoldoende onderhoud plegen waardoor er onderdelen van de woning kapot gaan en er gebreken ontstaan. Dit is een groot probleem, omdat huurders hierdoor de woning niet op een goede manier kunnen gebruiken. Juridisch gezien spreken we dan van ‘aantasting van het huurgenot’.

Wat zijn gebreken? 

Gebreken zijn tekortkomingen aan de huurwoning. Aan een huurwoning worden uiteenlopende eisen gesteld. Deze eisen zijn er meestal ter bescherming van je gezondheid en veiligheid. In principe geldt dat je de woning klachtenvrij moet kunnen gebruiken. Gaat er iets stuk? Dan ben je als huurder verplicht dit aan de verhuurder te melden. De verhuurder is op zijn beurt verplicht om over te gaan tot herstel. De kosten voor het herstel komen voor rekening van de verhuurder. 

Gebreken zorgen voor onveilige en ongezonde leefsituatie

Een voorbeeld van een eis waar een huurwoning aan moet voldoen is de aanwezigheid van ventilatie. Als er bijvoorbeeld geen raam kan worden geopend dan kan er niet worden geventileerd. Hierdoor ontstaat soms stank, maar ieder geval zorgt het voor een ongezonde leefsituatie. Een ander voorbeeld van een gebrek is het ontbreken van een slot op de voordeur. Met het oog op jouw veiligheid is het noodzakelijk dat jij de woning kunt afsluiten. 

Wat zijn de meest voorkomende gebreken? 

Het gebrek dat wij het vaakst tegenkomen is schimmel op muren of plafonds. De schimmel wordt veroorzaakt doordat er te weinig of soms zelfs geen ventilatiemogelijkheden zijn. Wanneer er niet geventileerd kan worden dan wordt een woning snel te vochtig. Dit zorgt vervolgens voor schimmel en een ongezonde leefsituatie. Soms wordt de schimmel veroorzaakt doordat de buitenmuur van de woning niet waterdicht is. Na een bui trekt het water in de muur. Dit zorgt uiteindelijk voor schimmelplekken aan de binnenkant. 

Een ander voorbeeld van een gebrek dat wij vaak zien is het ontbreken of niet werken van de voordeurbel. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar de aanwezigheid van een voordeurbel is verplicht. Doet jouw bel het niet? Neem dan even contact met ons op, want dit kan je een flinke huurverlaging opleveren en daarnaast mogelijk een nieuwe bel.  

Achterstallig onderhoud kan een flinke huurverlaging opleveren.

Wat kun je doen tegen gebreken?

Zijn er gebreken aan jouw huurwoning? Dit kun je er tegen doen. De eerste stap is het informeren van jouw verhuurder. Vraag hem in een brief of een e-mail om het gebrek binnen zes weken te herstellen. Wijs hem erop dat je naar de Huurcommissie gaat als het gebrek niet wordt hersteld. Doet de verhuurder niets? Dan kun je naar de Huurcommissie. Een medewerker van de Huurcommissie komt vervolgens bij je langs en beoordeelt de situatie. Vervolgens doet de Huurcommissie uitspraak. Als de Huurcommissie oordeelt dat er sprake is van een gebrek dan wordt jouw huurprijs tijdelijk flink verlaagd. De huurverlaging is een prikkel voor de verhuurder om over te gaan tot herstel. 

Bumarang helpt bij gebreken

Heb jij last van gebreken in jouw huurwoning en wil je dat Bumarang je hierbij helpt? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Stuur ons foto’s en een korte beschrijving van het gebrek. Vervolgens gaan wij onderzoeken hoe we je het beste kunnen helpen. Indien nodig starten we een procedure bij de Huurcommissie of vertellen we je hoe je het gebrek zelf kunt verhelpen op kosten van de verhuurder.

Verwante berichten