Tips voor expats die in Nederland een woning willen huren

De afgelopen jaren is huren in Nederland fors duurder geworden. Ook expats zijn hiervan de dupe. De belangrijkste reden hiervan is dat zij geen kennis hebben van het Nederlandse huurrecht en meestal slechts een korte periode hebben om een woning te vinden. Expats betalen hierdoor vaak te veel voor hun huurwoning. Om dit, en andere problemen te voorkomen vind je in dit artikel vijf tips voor expats die op zoek zijn naar een huurwoning. 

1. Begin op tijd met zoeken

Vooral in de grote steden is het lastig om passende woonruimte te vinden. Daarnaast is er veel concurrentie en de prijzen zijn erg hoog. Verhuurders maken gebruik van jouw zwakke positie. Als een verhuurder weet dat jij dringend op zoek bent dan maakt hij hier gebruik van door een hogere huurprijs te rekenen of door andere oneerlijke bepalingen in het huurcontract op te nemen. Neem dus genoeg tijd voor het zoeken van een woning. 

2. Weet hoeveel je wilt uitgeven

Naast de huur betaal je vaak bijkomende kosten. Die kosten worden ook wel servicekosten genoemd. Deze betaal je voor het verbruik van gas, water en elektriciteit. Ook kan het gebruik van meubilering of het internetabonnement onder servicekosten vallen. Controleer altijd goed wat er bij de huurprijs zit inbegrepen zodat je achteraf niet met hoge kosten wordt geconfronteerd. 

3. Pas op met makelaars!

Makelaars werken vrijwel altijd in opdracht van de verhuurder. Soms lijkt het alsof de makelaar jouw helpt in je zoektocht naar een woning terwijl hij eigenlijk de belangen van de verhuurder behartigt. Met name bij het opstellen van het huurcontract, waarin de duur van het contract en de hoogte van de huurprijs wordt vastgelegd, moet je hier rekening mee houden. 

4. Regel een kopie van het huurcontract 

Sommige verhuurders sturen het huurcontract niet op nadat deze is ondertekend. Zorg ervoor dat jouw verhuurder je een kopie geeft die door beide partijen is ondertekend. Dit is belangrijk zodat jij altijd eenvoudig kunt bekijken wat je met de verhuurder hebt afgesproken. Met name afspraken over de duur van het contract, de hoogte en samenstelling van de huurprijs en de manier waarop je het contract moet opzeggen zijn erg belangrijk. Zorg ook dat je alle afspraken bewaart die je met de verhuurder maakt buiten het huurcontract.

5. Betrek Bumarang in je zoektocht naar een nieuwe woning

Het is verstandig om Bumarang te betrekken in je zoektocht naar een nieuwe huurwoning. Op die manier kan Bumarang vooraf advies geven zodat problemen in de toekomst worden voorkomen. Daarnaast kan Bumarang direct berekenen of de huurprijs eerlijk is. Nadat je het contract hebt gesloten kan Bumarang direct aan de slag om voor jou een lagere huurprijs te regelen. Ben jij op zoek naar een huurwoning of ben jij onlangs in een nieuwe woning gaan wonen? Neem dan contact op met Bumarang om te ontdekken of je een oneerlijke huurprijs betaalt. Wil je zelf je huurprijs berekenen? Vul dan de huurcheck in.

Verwante berichten