Duik mee in het verhaal van Jos, de vastgoedbaas uit Brabant die illegale all-in huurprijzen hanteert! 

Welkom terug in de wereld van de particuliere verhuur. Vandaag nemen we je mee naar Tilburg en vertellen we het verhaal van Jos, een slimme maar onrechtvaardige verhuurder.

Omvangrijke vastgoedportefeuille

Jos (57), een energieke man uit Noord-Brabant, is niet alleen de trotse eigenaar van diverse populaire cafés, maar heeft tevens een omvangrijke vastgoedportefeuille op zijn naam staan. De extra inkomsten die hij tijdens het bruisende carnavalsseizoen verdient, worden geïnvesteerd in het uitbreiden van zijn vastgoedportefeuille. Een deel van zijn panden wordt verhuurd via zijn eigen vastgoedbedrijf, andere direct door hemzelf. Zijn huurders bestaan meestal uit starters met een bescheiden inkomen of expats die de ins en outs van de Nederlandse huurwetgeving nog niet weten. 

Illegale all-in huurprijzen

Maar hier wringt de schoen: Jos verhuurt de woningen tegen illegale all-in huurprijzen. In plaats van de kosten te scheiden in kale huur en servicekosten, zoals de wet voorschrijft, bundelt hij deze in één bedrag. Voor een kamer van 15 m² vraagt hij gemiddeld € 450 en voor een zelfstandige woning van 50 m² gemiddeld € 1.100. Het probleem is dat all-in prijzen niet transparant zijn. Huurders kunnen niet zien hoeveel ze betalen voor de kale huur en hoeveel voor de servicekosten. Hierdoor kunnen ze onbewust te veel betalen.

Bij een all-in huur wordt de prijs opgedeeld waarbij 55% van de prijs de kale huurprijs is en 25% de servicekosten. Een all-in huur resulteert dus altijd in een huurverlaging naar 80%. Hierdoor betalen de huurders van de kamers maandelijks minstens € 90 te veel (20% van € 450) en de huurders van de zelfstandige woningen minstens € 220 te veel (20% van € 1.100).

Een onthutsend verhaal

Jos verhuurt ongeveer 50 kamers en ten minste 20 zelfstandige woningen. Als we deze aantallen vermenigvuldigen met de bedragen die de huurders te veel betalen, krijgen we een onthutsend totaal. Voor de kamers incasseert Jos maandelijks € 90 x 50 = € 4.500 te veel en voor de zelfstandige woningen haalt hij € 220 x 20 = € 4.400 te veel binnen. Tel je deze bedragen bij elkaar op, dan blijkt dat Jos maar liefst € 8.900 per maand te veel aan huur binnenhaalt!

Bij Bumarang streven we ernaar huurders te helpen begrijpen wat hun rechten zijn en wat een eerlijke huurprijs inhoudt. Als je twijfelt of je een redelijke prijs betaalt, neem dan contact met ons op. We staan klaar om je te helpen.

Verwante berichten