Ontdek het verhaal van Pieter, de Groningse verhuurder die jaarlijks bijna een half miljoen te veel ontving!

Vanaf nu geven we je wekelijks een inkijkje in de fascinerende wereld van particuliere verhuur, de plek waar Bumarang strijdt voor eerlijke huurprijzen. We nemen je vandaag mee naar het noorden, naar de stad Groningen, waar we het verhaal van Pieter, een bijzondere verhuurder, zullen verkennen.

Forse erfenis

Pieter, een Groningse man, begon zijn carrière als verhuurder nadat hij een forse erfenis ontving. Deze onverwachte financiële boost gaf hem de middelen om te investeren in vastgoed, en hij greep die kans met beide handen aan. Binnen enkele jaren was hij de trotse eigenaar van meer dan 100 huurwoningen. De meeste van deze panden stonden in Groningen, variërend van bescheiden bovenwoningen tot indrukwekkende complexen waar tientallen huurders hun thuis vonden.

Achterstallig onderhoud

Ondanks het feit dat Pieter flink profiteerde van zijn vastgoedportefeuille, waren er een aantal problemen. De woningen die Pieter verhuurde hadden te lijden onder achterstallig onderhoud en de huurprijzen waren hoog, vooral door de servicekosten.

Servicekosten zijn de kosten die huurders bovenop de kale huur betalen voor diensten en voorzieningen die de verhuurder levert, zoals gas, water, elektriciteit, internet en zelfs meubilering. De wet verplicht verhuurders om jaarlijks een overzicht te geven van deze kosten aan hun huurders. Maar Pieter volgde deze regel niet.

Rechten huurders

Het was op dit punt dat Bumarang ingreep. We informeerden de huurders van Pieter over hun rechten en startten een procedure bij de Huurcommissie. De uitslag was schokkend. Pieter bracht consequent te veel in rekening voor de servicekosten.

Om je een idee te geven van de omvang van het probleem: de gemiddelde huurder van Pieter betaalde rond de € 125 per maand aan servicekosten. Echter, de Huurcommissie bepaalde dat dit bedrag slechts € 50 had moeten zijn. Dat betekent dat Pieter per huurder per maand € 75 te veel vroeg! Als we ervan uitgaan dat Pieter gemiddeld vijf huurders had in elk van zijn 105 panden, dan zou hij elke maand maar liefst € 39.375 te veel ontvangen. Dat is een astronomisch bedrag van € 472.500 per jaar!

Uitspraak Huurcommissie

Na de uitspraak van de Huurcommissie betaalde Pieter de te veel in rekening gebrachte servicekosten terug en verkocht hij een groot deel van het vastgoed. Dit verhaal toont aan hoe belangrijk het is om je rechten als huurder te kennen. Bij Bumarang willen we je helpen om te ontdekken of je een eerlijke prijs betaalt voor je woning. Gebruik onze huurcheck en kom erachter. Wij zijn er om je te helpen aan een eerlijke huurprijs.

Verwante berichten